Una aplicació de l’Agència Espacial Europea t’ajudarà a evitar els supermercats massa plens

Crowdless és gratuïta, està disponible per a Android i iPhone i fa servir dades anònimes del posicionament dels telèfons mòbils

Has de sortir a comprar però et vols evitar coes innecessàries, esperar amb la mascareta al mig del carrer o trobar-te en un lloc tan ple que sigui difícil mantenir la distància interpersonal recomanada? Doncs l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’empresa Lanterne han llançat una aplicació que et pot fer servei: Crowdless, gratuïta, disponible per a Android i iPhone, i que ja inclou molts dels establiments de les Balears i és capaç de dir-te com estan de plens ara mateix.

L’aplicació fa servir les dades anonimitzades de fonts d’informació com ara Google Maps i Google Places, que es poden afinar amb la col·laboració dels usuaris que la tinguin instal·lada, per indicar com està de ple un lloc en cada moment respecte del seu aforament. En cas que no hi hagi prou dades, indica el percentatge arran d’una estimació feta segons l’hora del dia i el dia de la setmana. Així, els compradors poden decidir quin és el millor moment per anar-hi.

La primera versió de l’aplicació es va fer en tan sols tres dies i es va llançar al públic el 17 d’abril, en quatre setmanes, segons explica l’empresa Lanterne, per això l’eina encara es continua actualitzant periòdicament i va afegint més establiments i informació. Els creadors de Crowdless (literalment, ‘sense multituds’), Sebastian Mueller, Yohan Iddawela i Alex Barnes, tenien experiència prèvia fent aplicacions perquè la gent es pogués moure de manera segura en zones conflictives. De fet, preparaven aquesta eina quan va esclatar la crisi del coronavirus i varen canviar de direcció.

«Volíem veure què podríem fer per ajudar en les circumstàncies actuals i ens va sortir Crowdless. Creim que serà extremadament útil per a les persones que necessiten anar a botigues i supermercats però intenten complir les regulacions de distanciament social per protegir-se i protegir la població en general», explica Alex barnes. «La nostra esperança és que Crowdless pugui ajudar a observar el distanciament social de manera més eficaç, a mantenir-nos segurs i que també pugui jugar un paper a alentir la taxa d’infecció del covid-19. També ens hem compromès a garantir que l’aplicació continuï sent 100% gratuïta per a tots els usuaris», afegeix Yohan Iddawela.

Lanterne afirma que compleix les regulacions europees de protecció de dades digitals i no recopila informació personal dels usuaris. No cal registrar-se enlloc ni donar cap dada personal per fer servir l’aplicació, però sí que requereix accés al GPS, per poder donar informació dels llocs més propers. També ofereix a l’usuari la possibilitat d’enviar informació sobre com de concorregut és un lloc, però només ho permet si qui ho vol fer és allà mateix.

Fuente: arabalears